Մասնագետները նշել են այն մթերքները, որոնց մշտական գործածումն զգալիորեն նվազեցնում Է քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը: Դրանց թվին են դասվում սոխը, լոլիկը, հատապտուղները, սունկերը եւ մաղադանոսը:
Մասնագետները նշել են քաղցկեղը կանխող մթերքները
ՍՏԵՓԱՆԱԿԵՐՏ, 19 հունվարի, ԱՐՑԱԽՊՐԵՍ-ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Այս մասին հայտնել Է The Telegraph հրատարակությունը: Հայտնի Է, որ արեւմտյան ապրելակեպի համար բնորոշ սնունդը՝ կենդանական ծագման ճարպերի բարձր պարունակությամբ, նպաստում Է աղիների, կրծքագեղձի, շագանակագեղձի եւ թոքերի քաղցկեղին: Ռիսկի գործոններից մեկն ավելորդ քաշն Է: Այսպես, ճարպակալումը տղամարդկանց մոտ ուռուցքային հիվանդություններից մահերի 14 տոկոսի եւ կանանց մոտ 20 տոկոսի պատճառն Է:
Ցույց Է տրված, որ սնման օրաբաժնի փոփոխությունը՝ բանջարեղենի եւ մրգերի անցումով, չարորակ ուռուցքների առաջացման հավանականությունը նվազեցնում Է 80 տոկոսով: Սննդագետ Թորալ Շահի խոսքով՝ սոխի եւ սխտորի մեջ պարունակվող ալիցինը մարդու օրգանիզմում միախառնվում Է թունավոր ուռուցքածին նյութերի հետ եւ նպաստում դրանց դուրսբերմանը:
Լոլիկների մեջ կա լիկոպին կարոտինոիդային պիգմենտը, որն, ինչպես ցույց Է տրված հետազոտությունների արդյունքներով, կանխում Է շագանակագեղձի քաղցկեղը՝ վնասազերծելով ազատ ռադիկալները: Հատապտուղները (ազնվամորի, ելակ, լոռամրգի) պարունակում են միացություններ, որոնք արգելափակում են բջիջների անվերահսկելի տրոհում առաջացնող սպիտակուցների ակտիվությունը, իսկ մաղադանոսն արգելափակում Է ուռուցքային հյուսվածքերում արյունատար անոթների ձեւավորումը: